20000+ Important MCQs for TET

20000+ MCQs for TET are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning TET MCQ Questions.


Learn TET MCQs with answers [Page 2 of Department 78]

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

11) The HCF of two numbers is 15 and their LCM is 225. If one of the numbers is 75, then find the another number.

  • (A) 105
  • (B) 90
  • (C) 60
  • (D) 45
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Let the other number = N
Product of LCM and HCF = Product of two numbers
Then, N x 75 = 15 x 225
∴ N = (15 x 225)/75 = 45

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

12) The HCF of three numbers is 23. If they are in the ratio of 1 : 2 : 3, then find the numbers ?

  • (A) 69, 15, 22
  • (B) 23, 46, 69
  • (C) 25, 31, 41
  • (D) 23, 21, 35
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Let the numbers are N, 2N and 3N.
Where, N = HCF
Given that, N = 23
∴ The numbers are 23, 46 and 69.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

13) The HCF and LCM of two numbers m and n are respectively 6 and 210. If m + n = 72, then 1/m + 1/n is equal to

  • (A) 1/35
  • (B) 3/35
  • (C) 5/37
  • (D) 2/35
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

We have, m x n = 6 x 210 = 1260
∴ 1/m + 1/n = (m + n)/mn = 72/1260 = 4/70 = 2/35

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

15) The LCM of two numbers is 48. The numbers are in the ratio of 2 : 3. Find the sum of the numbers.

  • (A) 28
  • (B) 32
  • (C) 40
  • (D) 64
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Let numbers are 2N and 3N.
According to the question, 6N = 48
⇒ N = 8 ( ∵ LCM = 6N )
∴ Required sum = ( 2N + 3N ) = 5N
= 5 x 8 = 40

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

16) The least number which when divided by 12,16 and 18 leaves 5 as remainder in each case. Find the number.

  • (A) 139
  • (B) 144
  • (C) 149
  • (D) 154
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Given, a = 12, b =16 , c =18, k = 5
According to the formula,
Required number =(LCM of a, b and c) + k
= (LCM Of 12, 16, 18) + 5

LCM of 12, 16, 18 is
∴ LCM = 2 x 2 x 3 x 4 x 3 = 144

∴ Required number =144 + 5 = 149

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Biology

17) The heart rate in an adult person is

  • (A) 50-60 times per minute
  • (B) 70-80 times per 2nd
  • (C) 70-80 times per hour
  • (D) 70-80 times per minute
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Politics

18) Which of the following is Justiciable in nature?

  • (A) Fundamental Duties
  • (B) Directive Principles of State Policy
  • (C) Fundamental Rights
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Politics

19) From which of the following are the Fundamental duties adopted?

  • (A) French Constitution
  • (B) Indian Constitution
  • (C) Spanish Constitution
  • (D) USSR Constitution
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Reasoning

20) Find the odd number / letters / word from the given alternative:

  • (A) PORM
  • (B) WVYT
  • (C) KJMH
  • (D) FEJC
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

In all other groups, first and third letters as well as forth and second letters are alternate.

You are learning MCQ Questions of TET Department : 78 | Page : 2

Jump to

TAGs: TET mcqs, important TET mcqs, important TET questions, TET questions, mcq for TET, important mcq for TET, mcqs for TET, mcq questions for TET, mcq question for TET, prepare online for TET