22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 1 of Department 13]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

1) Every Village Panchayat is headed by a Sarpancha who is elected by:

  • (A) Gram Sabha
  • (B) members of Village Panchayat from among citizens of the village
  • (C) members of Village Panchayat from among themselves
  • (D) not elected but nominated by Collector
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

3) Which of the following functions are obligatory in all municipalities?
1. Registration of births and deaths.
2. Supply of potable water.
3. Planting and maintenance of road side trees.
4. Provision of transport facilities within the municipality.

  • (A) I and II
  • (B) II and III
  • (C) III and IV
  • (D) I, II, III and IV
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

4) It is obligatory for all States to have:

  • (A) three-tier system
  • (B) two-tier system
  • (C) some States are exempted from establishing three-tier system
  • (D) it is optional for the States
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

5) What is the intermediate tier of the Panchayati Raj System called?

  • (A) Zlla Parishad
  • (B) Taluka Panchayat
  • (C) Panchayat Samiti
  • (D) Gram Sabha
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

7) Most of the floods in the lowlands of N. India, the Bihar plateau and Orissa are associated with:

  • (A) easterly depression
  • (B) orographic rainfall
  • (C) South-West Monsoon
  • (D) Thunderstorm
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

8) Which of the following is not a recommendation of the Ashok Mehta Committee on Panchayati Raj?

  • (A) Article 19
  • (B) Article 21
  • (C) Article 40
  • (D) Article 246
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

9) Which of the following characteristics are associated with the dry monsoon forest of India?
1. Annual rainfall is below 50 cm
2. The trees are short rooted
3. Thorny shrubs and grassland
4. Mango, Mahua, Sisam and Keeker are the prominent trees.

  • (A) 1 and 2
  • (B) 2 and 4
  • (C) 3 and 4
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

10) Which one of the following Amendments of the Constitution of India deals with the issue of strengthening of the Panchayati Raj?

  • (A) 42nd
  • (B) 44th
  • (C) 73rd
  • (D) 86th
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 1

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA