22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 18 of Department 13]

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

171) With reference to Indian forests, consider the following pairs:
1. Tropical Moist Deciduous Forests Sandalwood (Santalum album)
2. Tropical Dry Deciduous Forests: (Shorea robusta)
3. Tropical Thorn Forests: Shisham (Dalbeigia sissoo)
Which of the pairs given above is/are correctly matched?

  • (A) 1 only
  • (B) 1 and 2 only
  • (C) 2 and 3 only
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

172) Which one of the following types of forest covers the maximum area in India?

  • (A) Tropical rain forest
  • (B) Tropical moist deciduous forest
  • (C) Tropical dry deciduous forest
  • (D) Tropical dry evergreen forest
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

174) Which one of the following is a global biodiversity hotspot in India?

  • (A) Western Ghats
  • (B) Western Himalayas
  • (C) Eastern Ghats
  • (D) Northern Himalayas
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

175) Which one among the following types of forests exhibits highest bio-diversity ?

  • (A) Dry deciduous forest
  • (B) Tropical rain forest
  • (C) Moist deciduous forest
  • (D) Mangrove forest
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

176) 1. The Shivaliks have tropical moist deciduous flora.
2. The Bundelkhand plateau has thorn and scrub forest type of vegetation.
Which of the statements given above is/are correct?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

177) Among the following places, which one receives comparatively lowest average monsoon rainfall from June to September?

  • (A) Eastern Uttar Pradesh
  • (B) Southern West Bengal
  • (C) Punjab
  • (D) Western Uttar Pradesh
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

178) At which one of the following places is the monkey called Lion-tailed macaque naturally found?

  • (A) Shivaliks
  • (B) Pachmarhi
  • (C) Nallamalai hills
  • (D) Nilgiris
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

179) Consider the following statements:
1. In India, Red Panda is naturally found in the Western Himalayas only.
2. In India, Slow Loris lives in the dense forests of the North East.
Which of the statements given above is/are correct?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

180) Taking into account the amount of rainfall occurring from June to September, which one of the following is the correct order of cities in terms of rainfall?

  • (A) Kolkata > Ahmedabad > Allahabad
  • (B) Kolkata > Allahabad > Ahmedabad
  • (C) Allahabad > Kolkata > Ahmedabad
  • (D) Ahmedabad > Kolkata > Allahabad
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Kolkata receives heavy rainfall due to its proximity to the Bay of Bengal and the monsoon winds.

  • Allahabad gets moderate rainfall during the monsoon.
  • Ahmedabad is comparatively drier with less monsoon rainfall.

So, the order of rainfall from June to September is:
Kolkata > Allahabad > Ahmedabad — option (B).

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 18

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA