22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 3 of Department 13]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

21) Who among the following is not a member of the Panchayat Samiti ?

  • (A) Sarpanchas of all the Panchayats
  • (B) Elected members of the State Legislature belonging to that area
  • (C) Members of the Union Parliament belonging to that area
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

22) Which of the following is incorrect in respect of Local Government in India?

  • (A) According to the Indian Constitution local government is not an independent tier in the federal system
  • (B) 30% of the seats in local bodies are reserved for women
  • (C) Local government finances are to be provided by a Commission
  • (D) Elections to local bodies are to be determined by a Commission
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

23) The tenure of Gram Panchayat and Nagarpalika shall be for:

  • (A) three years
  • (B) four years
  • (C) five years, unless dissolved earlier
  • (D) co-extensive with the term of Legislative Assembly
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

24) The Panchayats are authorised:

  • (A) to levy taxes, duties, levy and appropriate the same
  • (B) the Panchayats have no power to levy taxes
  • (C) the Panchayats are entitled to only grants from the Government
  • (D) to levy, collect and appropriate such taxes, duties tolls and fees as they are authorised by the Governments
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

25) The three-tier system of Panchayats :

  • (A) is uniformly applicable to all States
  • (B) is applicable only to States with population above 50 lakh
  • (C) need not be strictly followed in States with population below 20 lakh
  • (D) has been replaced with a four-tier one
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

26) The electorate for a Panchayat is :

  • (A) the Taluka board
  • (B) all adults of 21 years of above in a village
  • (C) the village and selected Members of Parliament and State Legislature
  • (D) the Gram Sabha
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

27) Which of the following are a source of income to the urban local bodies?
1. Octroi duty on goods brought into and taken out of the city.
2. Taxes on vehicles.
3. Income from water and electricity supply.
4. Financial grants from the State Governments.

  • (A) I, II and III
  • (B) II, III and IV
  • (C) I, III and IV
  • (D) I, II, III and IV
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

28) For short-term climatic predictions, which one of the following events, detected in the last decade, is associated with occasional weak monsoon rains in the Indian sub-continent?

  • (A) La Nina
  • (B) Movement of jet streams
  • (C) El Nino and southern oscillations
  • (D) Green-house effect on global level
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 3

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA