22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 4 of Department 13]

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

31) Put in descending order of area with the following soils in India:
1. Red soils
2. Black soils
3. Laterite soils
4. Alluvial soils

  • (A) I, IV, II, III
  • (B) IV, II, I, III
  • (C) IV, I, III, II
  • (D) I, III, IV, II
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

32) Which of the following provisions of the Constitution can be amended only if (a) they
are passed by a majority of total- membership of each House of Parliament and not less than two-thirds of the members present and voting in each House of Parliament, and (b) are ratified by the legislatures of one-half of the States?
1. Method of election of President.
2. Provisions regarding the High Court.
3. Abolition of Legislative Council in any State.
4. Qualifications for Indian citizenship
5. Representation of States in Parliament.

  • (A) I, III, IV and V
  • (B) II, III and V
  • (C) I, II and V
  • (D) I, II, III, IV and V
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

33) Which of the following Amendments would need State ratification?
1. Provisions affecting President's election.
2. Provisions affecting the Union Judiciary.
3. Amendment procedure.
4. Reservation of seats for SC/ST in Parliament.

  • (A) I, II and IV
  • (B) III and IV
  • (C) I and IV
  • (D) I, II, III and IV
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

34) Regarding Constitutional Amendments
1. the Provision of joint sitting is not available.
2. they become operative from the date both Houses have passed the Bills.
3. the President's assent to a Constitutional Amendment is obligatory.
4. Parliament may amend any part of the Constitution according to the procedure laid down
in Article 368.

  • (A) I and III
  • (B) I, II and III
  • (C) I, III and IV
  • (D) I, II, III and IV
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

35) The Constitution of India does not mention the post of:

  • (A) the Deputy Chairman of the Rajya Sabha
  • (B) the Deputy Prime Minister
  • (C) the Deputy Speaker of the Lok Sabha
  • (D) the Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

36) Which Amendment of the Constitution gave priority to Directive Principles over Fundamental Rights?

  • (A) 24th Amendment
  • (B) 39th Amendment
  • (C) 42nd Amendment
  • (D) 40th Amendment
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

37) A major portion of the Constitution:

  • (A) can be amended by simple majority
  • (B) can be amended by two-thirds majority
  • (C) can be amended only with State ratification
  • (D) cannot be amended
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

38) If India decides to have a Presidential form of government, the first and foremost Amendment has to be made affecting the:

  • (A) system of judiciary
  • (B) composition of Parliament
  • (C) Executive-Legislature relationship
  • (D) provisions pertaining to Fundamental Rights
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

39) Which Amendment restored the power of judicial review to the Supreme Court and
High Courts after it was curtailed by the 42nd Amendment?

  • (A) 42nd
  • (B) 43rd
  • (C) 44th
  • (D) 56th
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

40) Which one of the following statements is/are correct?
I. The committee on the status of women in India (NSW/) recommended the setting up of a National Commission for Women.
II. The first Chairperson of the National Commission for Women was Mrs. Jayanti Patnaik.
III. The main task of the Commission is to study and monitor all matters relating to the
constitutional and legal safeguards provided for women.
Select the correct answer using the code given below

  • (A) I, II and III
  • (B) II only
  • (C) I and II
  • (D) I and III
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 4

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA