Home
Exams
NDA MCQs
Page 10
22500+ Important MCQs for NDA
22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.
Learn NDA MCQs with answers [Page 10 of Department 13]
91) The Maratha Kingdom under the Peshwas was
(A) a loose federation
(B) a military State
(C) a confederacy (Mandala or Sangha)
(D) a regency of the Peshwa
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) The Maratha Kingdom under the Peshwas was
(A) a loose federation
(B) a military State
(C) a confederacy (Mandala or Sangha)
(D) a regency of the Peshwa
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) The Peshwa's Secretariat at Pune (Poona), the pivot of the Maratha government was
known as
(A) Huzur Daftar
(B) El Beriz Daftar
(C) Chalte Dafter
(D) Peshwa Dafter
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) Who completed the Qutub Minar?
(A) Rajiya
(B) Qutub-ud-din-Aibak
(C) Iltutmish
(D) Babar
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
95) Which of the following are true about Shivaji?
1. He was a disciple of Ramdas Samarth.
2. He levied Chauth and Sardeshmukhi.
3. He became the Peshwa.
(A) I, II and III
(B) II and III
(C) I and II
(D) III and I
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) Defeated Humayun in the Battle of Kannauj (1540) also constructed the Purana Qila of New Delhi
(A) Adil Shah
(B) Malik Kafur
(C) Bin-Kasim
(D) Sher Shah Suri
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) The First Battle of Panipat (1526) was fought between
(A) Babar and Daulat Khan
(B) Babar and Ibrahim Lodi
(C) Babar and Alam Khan
(D) Babar and Rana Sanga
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
98) Akbar founded the Din-i-Ilahi primarily to
(A) Establish a national religion which would be acceptable to the Muslims and the Hindus
(B) Ensure racial and communal harmony
(C) Found a religious institution
(D) Put an end to differences between Hindus and Muslims
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) The Battle of Haldighati (1576) was a fight between Rajput and Mughal forces. Who led the Mughal forces?
(A) Man Singh
(B) Jai Singh
(C) Khurram
(D) Akbar
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) Name the Rajput General who bravely fought the Battle of Khanwa before losing to Babar.
(A) Rana Man Singh
(B) Raja Jai Singh
(C) Rana Sanga
(D) Rana Pratap
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 10
Jump to Go
TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions,
NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA