Home
Exams
NDA MCQs
Page 15
22500+ Important MCQs for NDA
22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.
Learn NDA MCQs with answers [Page 15 of Department 13]
141) M6nsoon retreat is marked by:
1. clear sky
2. high pressure conditions at the Bay of Bengal
3. rise in temperature on land
(A) 1 only
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
142) Amritsar and Shimla have the same latitude yet Shimla is cooler than Amritsar because it:
(A) lies north of Amritsar
(B) comes under the influence of cold winds
(C) is at a higher elevation
(D) receives a lot of snow
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
143) Most of India's rainfall is:
(A) cyclonic
(B) convectional
(C) elusive
(D) orographic
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
144) Which region in India receives substantial rain during the winter month of January ?
(A) Kerala coast
(B) Central India
(C) Punjab
(D) Rajasthan
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
145) Synonym for - Unassailable
(A) Primordial
(B) aboriginal
(C) impregnable
(D) rhododendron
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
146) Synonym for - Nomadic
(A) homicidal
(B) vagabond
(C) sedative
(D) feast
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
147) Synonym for - Sanguine
(A) roll down
(B) boasting
(C) Braggadocio
(D) debonair
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
148) Synonym for - Bifurcation
(A) Bisection
(B) Gratification
(C) Puberty
(D) Draconian
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
149) Synonym for - Omitted
(A) elope
(B) Snoop
(C) abdicated
(D) Caper
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
150) Synonym for - Viaduct
(A) Commit
(B) Fortified
(C) Bridge
(D) Wailing
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 15
Jump to Go
TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions,
NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA