22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 19 of Department 13]

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

181) Which type of climate(s) prevail(s) in the long corridor (Leeward side) of the Western Ghats and the Nilgiri Hills?

  • (A) Tropical wet and dry climate
  • (B) Tropical wet and dry with winter rain
  • (C) Tropical semi-arid steppe
  • (D) Subtropical monsoon rainforest
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

182) Arrange the following States on the basis of ascending dates of the onset of monsoon :
1. Uttar Pradesh
2. Kerala
3. West Bengal
4. Rajasthan

  • (A) 2-3-1-4
  • (B) 3-2-1-4
  • (C) 3-1-2-4
  • (D) 1-2-3-4
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

183) Among the following regions of India, which one receives comparatively least amount of annual rainfall?

  • (A) An 80 km wide coastal belt from Nellore to Point Calimere
  • (B) The middle and lower Asom valley
  • (C) North-eastern Rajasthan
  • (D) The coastal plains of Gujarat south of Narmada
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

184) Among the following states, in which one is the percentage of forest area to total geographical area the highest?

  • (A) Arunachal Pradesh
  • (B) Himachal Pradesh
  • (C) Sikkim
  • (D) Uttarakhand
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

185) Consider the following statements:
1. Biodiversity hots pots are located only in tropical regions.
2. India has four biodiversity hots pots, i.e., Eastern Himalayas, Western Himalayas, Western Ghats and Andaman and Nicobar Islands.
Which of the statements given above is/are correct?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

186) The western coast of India receive very high rainfall in summer mainly due to

  • (A) Tropical location
  • (B) Nearness to sea
  • (C) Western Ghats
  • (D) Himalayas
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach History

188) Which statement about Amir Khusrao is not true?

  • (A) He was a great poet.
  • (B) He was a great historian.
  • (C) He wrote poetry in Hindi and Urdu.
  • (D) He worked for the Hindu-Muslim unity
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach History

189) Which of the following features are associated with the architecture of Tughluq period? Select the correct answer using the codes given below the features.
1. Sloping walls
2. Deliberate attempt to combine the principles of the arch, the lintel and the beam in the buildings.
3. Placing the buildings especially the tombs on a high platform.

  • (A) 1 only
  • (B) 1 and 2
  • (C) 1 and 3
  • (D) 2 and 3
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 19

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA