22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 12 of Department 13]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

111) Next to Hindi, language spoken by the largest number of people in the Indian
subcontinent is:

  • (A) Bengali
  • (B) Tamil
  • (C) Telugu
  • (D) Marathi
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

112) Which of the following statements regarding literacy in India are correct ?
1. A person who can only read but cannot write is not defined literate.
2. Children below 5 years of age are not taken into consideration even if they are able to read and write.
3. For the purpose of census, a person is deemed literate if he or she can read and write with understanding in any of the 22 languages mentioned in the Constitution
4. The fact that a district has attained hundred percent literacy does not mean that the entire population in the district is literate.

  • (A) I, III and IV
  • (B) II, III and IV
  • (C) I, II and III
  • (D) I, II and IV
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

113) Dhrupad Dhamar style of singing was started by

  • (A) Tansen
  • (B) Amir Khusrau
  • (C) Vishnu Digambar Paluskar
  • (D) Raja Man Singh Tomar
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

114) The rockcut temples of Mahabalipuram were built under the patronage of the

  • (A) Chola Kings
  • (B) Pallava Kings
  • (C) Pandya Kings
  • (D) Satavahana Kings
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

116) The earnings of the kings in the Medieval age were mostly derived from

  • (A) Offerings made at the temples
  • (B) Trade
  • (C) Land revenue
  • (D) Industrial production
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

117) "Mansabdars" in Mughal period were

  • (A) Landlords and zamindars
  • (B) Officials of the state
  • (C) Those who had to give revenue
  • (D) Revenue collectors
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

118) The purpose of Mahmud Ghaznavi's attack on India was

  • (A) to plunder the wealth of India
  • (B) to spread Islam in India
  • (C) to rule over the territories of India
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

119) The sculpture with the three faces of Brahma, Vishnu and Mahesh known as "Trimurti" appears in

  • (A) Ajanta Caves
  • (B) Elephanta Caves
  • (C) Ellora Caves
  • (D) Kalva Caves
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

120) During the Aurangzeb's reign, which of the following were not included in his government?

  • (A) Rajputs
  • (B) Marathas
  • (C) Pathans
  • (D) All of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 12

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA