22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 8 of Department 13]

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

71) Consider the following statements about the soils of India :
1. High temperature during most of the year retards formation of humus
2. Soils which have humus require regular application of chemical fertilizers to remove nitrogen deficiency
3. Titanium salts in basalt impart black, colour to the soils of the Indian plateau
4. Red soils are confined to the peripheral areas of the Indian plateau
Which of the statements given above are correct ?

  • (A) 1 and 2
  • (B) 1, 3 and 4
  • (C) 2 and 3
  • (D) 2 and 4
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

73) Consider the following statements:
1. Tamil Nadu is the only area which receives about half of its rainfall from north-east monsoon winds.
2. Kerala is the only state receiving very heavy rainfall from the south-west monsoon winds.
3. In India, the south-west monsoon is stronger than the north-east monsoon.
Which of these are correct statements?

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) 1 and 2
  • (C) 1 and 3
  • (D) 2 and 3
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

74) Which one of the following pairs is correctly matched?

  • (A) Teak : Jammu and Kashmir
  • (B) Deodar : Madhya Pradesh
  • (C) Sandalwood : Kerala
  • (D) Sundari : West Bengal
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

75) Which of the following are the main reasons for the origin of the south-west monsoon in India?
1. Development of a low pressure in north-west India
2. Deflection of trade winds
3. Arrival of cyclonic stream from the Pacific Ocean
4. Heating of the Arabian Sea and the Bay of Bengal

  • (A) I, II and III
  • (B) I and II
  • (C) II and III
  • (D) III and IV
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

77) Which of the following functions performed by a forest help most in controlling drought?

  • (A) forests act as water sheds
  • (B) forests bring rainfall in monsoon
  • (C) forests lower the temperature of the environment
  • (D) forests prevent soil erosion
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

78) Which one of the following shows the correct sequence of places in descending order of the average summer rainfall ?

  • (A) Jaisalmer, Pune, Allahabad, Cherapunji
  • (B) Cherapunji, Jaisalmer, Pune, Allahabad
  • (C) Allahabad, Pune, Jaisalmer, Cherapunji
  • (D) Cherapunji, Allahabad, Pune, Jaisalmer
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Geography

79) In which of the following cities of India the diurnal range of temperature is maximum?

  • (A) New Delhi
  • (B) Mumbai
  • (C) Chennai
  • (D) Kolkata
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Diurnal range of temperature refers to the difference between the highest (daytime) and lowest (nighttime) temperatures in a day.

  • New Delhi has a continental climate, meaning it is located far from the sea. As a result, it experiences extreme temperature variations between day and night, especially in winter and summer.

Why not the others?

  • (B) Mumbai, (C) Chennai, and (D) Kolkata are coastal cities.
    • Being close to the sea, they have a maritime climate, which means the sea moderates their temperature.
    • This results in low diurnal temperature variation.

Therefore, New Delhi has the maximum diurnal range of temperature among the given options.

C

Chandrakant • 6.73K Points
Tutor III Geography

80) In which season is the frequency of tropical cyclones in the Bay of Bengal maximum?

  • (A) During monsoon
  • (B) After summer
  • (C) During winter
  • (D) During autumn
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 8

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA