22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 7 of Department 13]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

61) As per the Anti-Defection Law, the final authority to decide on a member's
disqualification from the House is :

  • (A) President
  • (B) Governor
  • (C) Speaker of the House
  • (D) Council of Ministers
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

62) When the name of the State is changed or a new State is created, the Constitution of
India is required to be amended by Parliament by a :

  • (A) simple majority as under Articles 107 and 108
  • (B) majority of total numbers of both the Houses under Article 368
  • (C) special majority under Article 368
  • (D) special majority after obtaining opinion of the concerned State under Article 3 of the Constitution
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

63) An Amendment of the Bill relating to the manner and mode of election of the President:

  • (A) does not need the assent of the President
  • (B) does need the assent of the President
  • (C) does not need the assent of the President if passed by ratification of the States
  • (D) on approval of the Bill by the cabinet, assent of the President may be dispensed with
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

64) Which of the following statements regarding 74th Amendment of the Constitution are correct?
1. It provides for the insertion of a new schedule to the Constitution.
2. It restructures the working of the municipalities.
3. It provides for the reservation of seats for women and scheduled castes in the municipalities.

  • (A) A only
  • (B) A and C
  • (C) A and B
  • (D) A, B and C
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

65) The Amendment procedure laid down in Indian Constitution is on the pattern of:

  • (A) Constitution of Canada
  • (B) Government of India Act, 1935
  • (C) Constitution of South Africa
  • (D) Constitution of USA
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

66) National Capital Territory of Delhi has been constituted by:

  • (A) 71st Amendment
  • (B) 69th Amendment
  • (C) ordinance promulgated by the President
  • (D) ordinance promulgated by the Lieutenant Governor
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

67) A merger will not invite action under the Anti-Defection Act if ____ members of a political party decide to join another political party.

  • (A) one-third
  • (B) two-thirds
  • (C) half
  • (D) one-fourth
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

69) Which of the following is true about C. Rajgopalachari?

  • (A) He was the first Speaker of Lok Sabha after independence
  • (B) He was the Chairman of the Constitution Drafting Body of India
  • (C) He was the first and last Indian Governor General of India after independence
  • (D) He was the Governor of Tamil Nadu
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

70) What is the document published by the government to apprise the public on any issue?

  • (A) Gazette
  • (B) Report of Public Accounts Committee
  • (C) White Paper
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 7

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA