22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 5 of Department 13]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

41) Which of the following cannot be altered by the Parliament by ordinary legislative
procedure ?

  • (A) Acquisition and termination of citizenship
  • (B) Privileges of the Parliament
  • (C) Composition of State Legislative Councils
  • (D) Representation of States in the Parliament
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

42) Which of the following would be construed as a reasonable restriction of the 'right to
freedom'?

  • (A) When the State disallows a candidate from securing votes in the name of religion
  • (B) When the State disallows citizens from forming a club out of State funds that denies access to women
  • (C) When the Government of Nagaland disallows temporary residents to buy immovable property in Nagaland.
  • (D) AII of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

44) The provision of amending the Constitutional Provision is given in :

  • (A) Part XIX Article 356
  • (B) Part XX Article 356
  • (C) Part XX Article 368
  • (D) Part XIX Article 368
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

45) A Constitutional Amendment Bill passed by both Houses of Parliament

  • (A) does not need the assent of the President
  • (B) does need the assent of the President
  • (C) does not need the assent of the President if passed by ratification of States
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

46) Who is entitled to initiate a Bill for Constitutional Amendments?

  • (A) State Legislative Assemblies
  • (B) Lok Sabha only
  • (C) Either House of Parliament
  • (D) Rajya Sabha only
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

47) Which of the following are correct regarding the Parliament's power of amendment?
1. It can amend the Fundamental Rights.
2. It can amend the basic structure of the Constitution.

  • (A) Only I
  • (B) Only II
  • (C) Both I and II
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

49) The Ninth Schedule of the Constitution of India was:

  • (A) added by the first Amendment
  • (B) added by the 24th Amendment
  • (C) added by the 42nd Amendment
  • (D) a part of the original Constitution
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

50) The Amendment regarding the formation of a new State by separating territory from any other State must be passed by:

  • (A) only Lok Sabha
  • (B) only Rajya Sabha
  • (C) both the Houses of Parliament
  • (D) both the Houses of Parliament and before that the opinion of that State is to be ascertained by the President
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 5

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA