22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 6 of Department 13]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

51) Of all the Amendments in the Indian Constitution, the most Comprehensive and Controversial Amendment was:

  • (A) 42nd
  • (B) 43rd
  • (C) 44th
  • (D) 45th
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

52) By which Amendment, the power to amend the Constitution was specifically conferred
upon the Parliament?

  • (A) 56th
  • (B) 52nd
  • (C) 42nd
  • (D) 24th
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

53) How many States are required to ratify certain Amendments to the Constitution?

  • (A) Not less than half the number
  • (B) Three-fourths of the number
  • (C) At least 10 States
  • (D) All States in some cases
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

54) Which of these Amendments and their subject matter is/are incorrectly matched?
1. 26th Amendment - Abolition of titles and privileges of former rules of princely states
2. 21st Amendment - Curtailed the right to property
3. 51st Amendment - Curbed political defections
4. 61st Amendment - Reduced voting age.

  • (A) I, II and IV
  • (B) II, III and IV
  • (C) I and IV
  • (D) II and III
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

55) What was the decision of the Supreme Court in Keshavanand Bharati case?

  • (A) Parliament is supreme in the matters of legislation
  • (B) In matters relating to compulsory acquisition of private property the court had the ultimate powers of determining what is public purpose under Article 31
  • (C) The power under Article 368 to amend the Constitution cannot be so exercised as to alter the basic structure or the essential features of the Constitution
  • (D) The Supreme Court has full authority to pronounce on the Constitutional Validity of any State law
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

56) In the Minerva Mills batch of cases the Supreme Court has further reaffirmed its
decision in :

  • (A) Golakh Nath Case
  • (B) Keshavanand Bharati case
  • (C) Sajjan Singh Case
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

57) The decision of the Supreme Court in the Golakh Nath Case was that:

  • (A) Judiciary is independent of Parliament
  • (B) Fundamental Rights could not be amended or abridged
  • (C) the Constitution is supreme
  • (D) the basic structure of the Constitution should not be changed
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

58) Put in chronological order the following Amendments to the Constitution.
1. Addition of Ninth Schedule to the Constitution.
2. Abolition of privy purses and privileges of former princes.
3. Insertion of XI Schedule
4. Removal of Right to Property from Constitutional Rights.

  • (A) I, II, III, IV
  • (B) II, I, IV, III
  • (C) I, II, IV, III
  • (D) IV, I, II, III
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

59) Which of the following provisions can be amended by simple majority?

  • (A) Creation of new States
  • (B) Creation or abolition of upper houses in State Legislatures
  • (C) Reconstitution of existing States
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

60) If the procedure for the election of the President of India is sought to be modified,
which of the following conditions are required?
1. An Amendment of the Constitution passed by simple majority in Lok Sabha
2. A referendum
3. An Amendment of the Constitution passed by two-thirds majority in both Houses of Parliament.
4. Ratification of the legislatures of at least half the number of States.

  • (A) 1 and 4
  • (B) 2 and 3
  • (C) 3 and 4
  • (D) None of the above, as the election procedure cannot be changed
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 6

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA