22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 2 of Department 13]

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

11) The state which has attained the dubious distinction of being topper in the list with the highest encroachment of forest land:

  • (A) Bihar
  • (B) Andhra Pradesh
  • (C) Haryana
  • (D) Punjab
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

12) The tenure of every Panchayat shall be for five years from the date of

  • (A) its first meeting
  • (B) issue of notification for the conduct of elections to the Panchayat
  • (C) declaration of the election results
  • (D) taking oath of office by the elected Members
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

13) Which is not the concern of the local government?

  • (A) Public Health
  • (B) Sanitation
  • (C) Law and Order
  • (D) Public Utility Services
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

State list consists of 61 items (previously 66 items). Uniformity is desirable but not essential on items in this list: maintaining law and order, police forces, healthcare, transport, land policies, electricity in state, village administration, etc. The state legislature has exclusive power to make laws on these subjects. But in certain circumstances, the parliament can also make laws on subjects mentioned in the State list.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

14) The extreme of temperature between summer and winter is quite low in southern part of Peninsular India mainly because:

  • (A) the adjoining oceans moderate the temperature
  • (B) the sky is generally cloudy
  • (C) The sun's rays are almost vertical throughout the year
  • (D) strong winds flow throughout the year
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

15) The Constitution (Seventy-Third Amendment) Act, 1992, which aims at promoting the Panchayati Raj Institutions in the country, provides for which of the following?
1. Constitution of District Planning Committees.
2. State Election Commissions to conduct all panchayat elections.
3. Establishment of State Finance Commissions.
Select the correct answer using the codes given below:

  • (A) 1 only
  • (B) 1 and 2 only
  • (C) 2 and 3 only
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

16) Which one of the following types of vegetation is referred as Monsoon forest?

  • (A) Tropical Dry-evergreen forests
  • (B) Tropical Moist-deciduous forests
  • (C) Tropical Semi-evergreen forests
  • (D) Tropical Dry-deciduous forests
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

17) The Mayor to the Municipal Corporation is elected by:

  • (A) all the elected representatives of the Corporation
  • (B) the elected representatives together with Elder-men who are elected by these representatives
  • (C) the voters of all the constituencies in the city directly
  • (D) elected representatives of the Corporation and the elected members of State Legislative Assemblies
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

18) Which one of the following statements is wrong regarding the "Norwesters" of Bengal?

  • (A) It is caused due to strong surface heating
  • (B) It originates in the Chhotanagpur plateau region
  • (C) It is a kind of thunderstorm
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

19) The levying of which one of the following taxes is outside the jurisdiction of Municipal
Corporation?

  • (A) Property Tax
  • (B) Income Tax
  • (C) Profession Tax
  • (D) Education Tax
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Geography

20) The average annual temperature of a meteorological station is 26°C, its average annual rainfall is 63 cm and the annual range of temperature is 9°C. The station in question is :

  • (A) Allahabad
  • (B) Chennai
  • (C) Cherapunji
  • (D) Kolkata
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 2

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA