22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 13 of Department 13]

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

121) What was the important reason for fall of Vijayanagar Empire?

  • (A) Unity among the Muslim rulers
  • (B) Internal instability and weakness of Princes
  • (C) Moplah's rebellion
  • (D) Economic bankruptcy
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

122) Who was the famous Deccan Hindu king whose fleet crossed the Bay of Bengal with an army and conquered a number of states in Sumatra, Java and Malaysia?

  • (A) Rajendra Chola
  • (B) Rajaraja I
  • (C) Pulakesin
  • (D) Mahipala II
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

123) Which one of the following was the cause of disintegration of the Mughal Empire?

  • (A) War of succession among sons of Aurangzeb
  • (B) Attacks of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali
  • (C) Revolts of various communities like Jats, Sikhs, Rajputs etc.
  • (D) All of the above mentioned factors contributed to the downfall of the Mughal Empire.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

124) Sultanates of Delhi have taken which of the following in their buildings from the ancient architecture?

  • (A) Mehrab
  • (B) Arched openings
  • (C) Decoration figures
  • (D) Gumbaj
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III History

125) Who were 'Jagirdars' during the reign of Akbar?

  • (A) Large estate owners
  • (B) Officials of state who were given jagir' in place of cash pay
  • (C) Revenue collectors
  • (D) Autonomous rulers under Akbar
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vikash Gupta • 33.56K Points
Instructor I Geography

126) 'Natural Vegetation' refers to:

  • (A) a plant community that has been left undisturbed over a long time
  • (B) plant species which live and grow together
  • (C) a protected area created by using contour bunding
  • (D) all of the above
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vikash Gupta • 33.56K Points
Instructor I Geography

127) What do you mean by 'reserved forest' ?

  • (A) Reserved for local use
  • (B) Reserved for commercial exploitation
  • (C) Reserved for hunting
  • (D) Reserved for growing medicinal herbs
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vikash Gupta • 33.56K Points
Instructor I Geography

130) The reason for Rajasthan being deficient in rainfall is:

  • (A) the monsoon fail to reach this area
  • (B) it is too hot
  • (C) there is no water available and thus the winds remain dry
  • (D) the winds do not come across any barrier to cause necessary uplift to be cooled
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 13

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA