Home
Exams
NDA MCQs
Page 9
22500+ Important MCQs for NDA
22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.
Learn NDA MCQs with answers [Page 9 of Department 13]
81) The north-western India receives substantial rainfall during winter months because of:
(A) south-west monsoons
(B) retreating monsoons
(C) north-east monsoons
(D) westerly disturbances
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) In which of the following states, retreating monsoon has more effect?
(A) Orissa
(B) West Bengal
(C) Punjab
(D) Tamil Nadu
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
83) The premonsoon mango showers occur predominantly in
(A) West Bengal and Assam
(B) Deccan Plateau
(C) Gujarat and Maharashtra
(D) Kerala and Karnataka
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) The place which experiences minimum and maximum temperature of - 28.3°C and 15°C respectively is:
(A) Srinagar
(B) Shimla
(C) Kullu
(D) Leh
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) Arrange the following cities in decreasing order of the rainfall they receive from the south-west monsoons in summer months:
1. Allahabad
2. Kolkata
3. Delhi
4. Patna
(A) 2, 4, 1, 3
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 1, 4, 3, 2
(D) 2, 4, 3, 1
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) The climate of India is:
(A) tropical climate
(B) sub-tropical climate
(C) savanna type of climate
(D) subtropical monsoon
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) Which of the following statements is true with regard to the erratic behaviour of Indian monsoons?
(A) Uniform duration but varying amounts of rain from one year to another, as well as at different places
(B) Uncertain date of onset and withdrawal, as well as unequal distribution of rain
(C) Uncertain date of onset and withdrawal as well as varying amounts of rainfall during different years
(D) Uniform duration but varying amounts of rain from place to place
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) Which Mugal emperor was a great musician, a great patron of Hindustani Music and was popularly known as Rangila?
(A) Bahdur Shah I
(B) Bahadur Shah II
(C) Muhammad Shah
(D) Ahmad Shah
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) The Jat king of Bharatpur who is known as the 'Plato of the Jat tribe' and the 'Jat Ulysses' was
(A) Churaman
(B) Gokula
(C) Badan Singh
(D) Suraj Mal
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) Before the rise of Ranjit Singh to power, the Punjab was under the control of various
(A) Chiefs of Abmad Shah Abdali
(B) Sikh Misls (military brotherhoods)
(C) Maratha commanders
(D) Sikh Sardars
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of NDA Department : 13 | Page : 9
Jump to Go
TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions,
NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA